
Family and Medical Leave (FML) 
Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
 

Q. Who needs to apply for FML and why? 
 

A. An employee whose leave meets the qualifications listed on page 2 of the FML 
application. The most common reason an employee qualifies for FML is being absent 
for more than 3 consecutive business days, has seen a physician and has been 
prescribed medication other than over-the-counter (OTC) drugs. 

 
Q. I have plenty of sick leave, vacation and sick leave pool to cover my serious illness.  

What if I just don’t apply for FML?  
 
A. The FML policy of your employer as well as State and Federal Law requires you to 

apply for the leave.  You will be offered the opportunity to apply and if you choose not 
to apply you may not be eligible to apply for it later and could be disciplined by your 
department for failing to comply with policy. Your employer will be under no 
obligation to grant you leave without pay unless you are on FML when your paid leave 
is exhausted.  

 
Q. Where do I get paperwork to apply for FML? 
 
A. HSC Operating Policy 70.32, Family and Medical Leave (FML) contains the detailed 

information and instructions for applying for FML.  Attached to the policy are the 
Application Form, Certification of Health Care Provider Form, and an information 
sheet explaining your rights under the FMLA of 1993.  The policy and attachments can 
be obtained from the Human Resources Office in your location or found on the internet 
at: http://www.ttuhsc.edu/hsc/op/op70/ 

 
Q. I have submitted a doctor’s note to my supervisor, why do I have to get the  
      Certification of Health Care Provider Form completed for FML?   
 
A. The Certification of Health Care Provider Form contains questions concerning the 

nature of your illness that, when answered by your physician, will help the HR staff 
determine if you’re condition qualifies as a serious medical condition by policy and 
Federal Law.  Most doctors’ statements only state that the employee was under the care 
of a physician and more detailed information concerning your illness or injury is 
needed to qualify you for FML. 

 
Q. What if I do not get the Certification of Health Care Provider Form back to HR by the 

date stated in the letter I received? 
 
A. If the Health Care Provider Certification Form is not returned by the date in the letter 

received from HR, you will need to contact HR and explain the situation. You should 
still get the form completed and turn it in with the application for FML as soon as 
possible, so you will have the job protection afforded F&ML.   
 
 
 



 
Q. I understand that I can take FML for an “immediate family member”.   
       Which of my family members qualify as “immediate family members”? 
 
A. An employee’s spouse, children (son or daughter), and parents are immediate family 

members for purposes of FML.  The term “parent” does not include a parent “in-law”.  
The terms son or daughter do not include individuals age 18 or over unless they are 
“incapable of self-care” because of mental or physical disability that limits one or more 
of the “major life activities” as those terms are defined in regulations  issued by the 
Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) under the Americans With 
Disabilities Act (ADA). 

 
 
Note to employees:  This Q & A is not intended to be an exhaustive explanation of TTUHSC 
Operating Policy 70.32, Family and Medical Leave (FML).  Employees are encouraged to read 
the policy.  Additional Q & A’s may be added to this site at any time with or without notice to 
employees.  Specific questions concerning TTUHSC FML policy can be addressed to: 
karen.givan@ttuhsc.edu.  Additional information relating to FML may also be obtained from the 
following resource: 
 
U. S. Department of Labor at: http://www.dol.gov/elaws/esa/fmla/faq.asp 
 


